Nyresvikt hos drevervalper

19.07.2018

Informasjon om tilfeller av arvelig nyresvikt hos drever, fra Frode Lingås og Avlsrådet for drever

 

Som mange sikkert har hørt har det nylig vært 2 kull i Sverige hvor valper har dødd av nyresvikt i 4-6 ukers alder.  Vi er også kjent med et tilsvarende kull i Norge i 2013.  Syke valper i disse kullene er fra nær beslektede foreldre. I samarbeid med Veterinærhøgskolen, Svenske Dreverklubben, SKK og NKK jobber vi nå med å finne årsaken.  Hovedteorien er at nyresvikten kommer av et gen som begge foreldre må ha, men vi vet ennå ikke hvilket gen dette er.  I gjennomsnitt 25% av valpene får sykdommen, men mange valper vil også være friske.  

Eiere av de kullene som er rammet har samarbeidet godt med oss og Veterinærhøgskolen for å finne årsaken, men vi trenger mer materiale.  Så dersom det dukker opp flere valper som blir syke er det viktig at eiere tar kontakt med oss og/eller Frode Lingås på Veterinærhøgskolen slik at det blir tatt nødvendige prøver.  (Se vedlagte skriv for mer info).

Det er foreløpig et begrenset antall kull / valper som er rammet, og det er ingen grunn til å krisemaksimere situasjonen.  Det er samtidig viktig at alle som rammes tar kontakt slik at vi raskest mulig kan finne årsaken og iverksetter konstruktive tiltak».

Avlsråd Drever

Torbjørn Haugen

Leder

 

Informasjonsskriv vedrørende nyresvikt

Følgebrev prøvetaking valper

 

 
Andre aktuelle saker
 
Antall besøkende: 7192659 - Online: 77 - Sist oppdatert: 17.02.2024 - Legg til i favoritter - Tips en venn - Aeston
Hjem